Programok

 

 

 

 

 

 

A Gólem Színház "Rebellisek - APERTÚRA" című előadása

December 3., szombat - 19:00

„Nem hallgatunk tovább! Mi vagyunk a ti rossz lelkiismeretetek. A Fehér Rózsa nem hagy békén benneteket!”

A Fehér Rózsa a náci rezsimmel szembeni német ellenállási mozgalom volt a II. világháború alatt. Német diákok alapították, köztük Hans Scholl és húga, Sophie, akiket mélyen megrázott az a brutalitás, ahogy a nácik a zsidókkal és baloldali érzelmű emberekkel bántak. A csoport 1942 júniusa és 1943 februárja között hat náciellenes röplapot készített és terjesztett német egyetemeken. A hetedik röplap már nem jelenhetett meg, mivel a csoport tagjait a Gestapo letartóztatta. A fogság és a kínzások sem tudták megtörni a Scholl testvérpár elszántságát, akik mindvégig kitartottak ügyük mellett. A testvérek, más társaikkal együtt, a Volksgericht elé kerültek, és a bírósági tárgyalás során mindnyájukat nyaktiló általi halálra ítélték. Kivégzése előtt Hans Scholl ezt írta cellája falára: „Dacolva a túlerővel”, majd halála előtt így kiáltott fel: „Éljen a szabadság!”.

Az Apertúra csapata a Fehér Rózsa történetét kiindulópontként használva azt kutatja, hogy a ma Magyarországán mi közünk van e nyolcvan évvel ezelőtti eseményekhez. Ezeket saját tapasztalatainkon átszűrve, személyes történeteinken keresztül reflektálunk a minket körülvevő társadalmi és politikai káoszra, a magyar színházi szakma megosztottságára és a pályakezdő, fiatal alkotók szorongató kilátástalanságára.

A társulat improvizációi, saját élmények, történetek és Sophie Scholl esetének dokumentációi alapján a szövegkönyvet írta Bíró Bence és Benkó Bence.

A darabról bővebben ide kattintva olvashattok!

Helyszín:

Gólem Színház
1077 Budapest, Csányi utca 3.

Az előadásra korlátozottak a jegyek, így a leggyorsabban jelentkezőknek tudunk jegyet biztosítani. Lemondás esetén jelentkezési sorrendben hívjuk a többi jelentkezőt - így nem fogjuk lezárni az űrlapot.

A jelentkezéshez kattints ide!

 

 

 

+1 szendvics program

Dátumok:
 • December 6., kedd, 13 óra
 • December 14., szerda, 13 óra

A +1 szendvics programot tavaly vezettük be:

"A Budapest Bike Maffia (BBM) Magyarország egyik legdinamikusabb növekvő civil szervezete, melyet fiatal kerékpárosok hívtak életre 2011 karácsonyán. A szerveződés olyan civilekből áll, akik innovatív módon végeznek közvetlen segítő munkát az arra rászorulóknak. Az alaptevékenységük az adománygyűjtés, majd ezeknek az adományoknak kerékpárral való kiszállítása rászorulók részére. A megvalósítást az újszerűség jellemzi, a szociális munka elemeit ötvözi az önkéntességgel, adományozással, kerékpározással." A BBM több projektet is indított már azóta, az egyik ilyen projektjük, amibe mi is becsatlakoztunk az a +1 szendvics program.

A program lényege, hogy, aki szeretne és tud hozzon be magával az iskolába +1 szendvicset vagy különböző ételcsomagokat (keksz, gyümölcs, péksüti, stb.), amelyet kéthetente elvisznek tőlünk a BBM biciklifutárok és kiosztják a rászorulóknak. 

Ezen a linken elolvashatod a +1 szendvics program rövid leírását. 

Amiket várunk:
szendvics, gyümölcs, péksütemény, müzliszelet, csomagolt étel (pl.: 7days), dobozos gyümölcslé, zacskós ételek (pl.: keksz), női tisztálkodószerek

Helyszín:
A titkárságon van a gyűjtődoboz, amibe a hozott ételeket, női higiéniás termékeket, további adományokat gyűjtjük. Ide kell 13 óráig leadni.

 

 

 

 

 

Szakmai nap

December 7., szerda - 10:00 - 14:00

Idén a jelenlegi gazdasági helyzetet is figyelembe véve „Pénztudatosság" címmel 2022. december 7-én, szerdán 10.00 és 14.00 óra között megrendezzük Szakmai napunkat a következő programmal:

 • 10:00 – 10:05: Salusinszky András, a BZSH Külkereskedelmi Technikum igazgatója: köszöntő
 • 10:05 - 10:10: Dr. Kunos Péter, a MAZSIHISZ és a BZSH ügyvezető igazgatója: köszöntő
 • 10:10 – 10:40: Dr. Király Júlia, közgazdász, az MNB korábbi alelnöke:
  Az euró bevezetésének kérdése, érvek és ellenérvek
 • 10:40 – 11:10: Liener Gábor, közgazdász, a Raiffeisen BANK Treasury üzletágának vezetője:
  Állampapírpiac és államadósság Magyarországon
 • 11:10 – 11:40: Szántó András, közgazdász, az Equilor Befektetési Zrt. korábbi befektetési igazgatója:
  A tőzsde működése Magyarországon
 • 11:40 – 12:00: Szünet
 • 12:00 – 12:30: Bőhm Péter, közgazdász, G-20 Group - Crypto Trader and Business Analyst:
  Amit a kriptovalutáról tudni kell
 • 12:30 – 13:00: Kabdebó Ferenc, Pénziránytű Alapítvány trénere:
  Hogyan gazdálkodjunk a pénzünkkel? A háztartási költségvetés
 • 13:00 – 13:30: Magyar Zoltán, a Generali Biztosító tanácsadója és trénere:
  Biztosítási megtakarítások, nyugdíj előtakarékosság
 • 13:30 – 14:00: Gürtler László, a Raiffeisen BANK régióvezetője és Szép Erna, a Raiffeisen BANK HR osztályának munkatársa:
  A Raiffeisen BANK és gyakornoki pozíciók

Helyszín:

1075 Budapest, Wesselényi utca 7.:
II. emelet, Goldmark Terem

Biztatunk tehát Mindenkit, hogy vegyen részt a rendezvényen, mert valódi inspiráló élményekkel gazdagodhat!

 

 

 

Nem bírlak, pedig nem is ismerlek: Felfedező út az előítéletek pszichológiai bugyraiba

December 8., csütörtök - 11:00

“Ön szerint Magyarországnak be kéne fogadnia a pirézeket?” – hangzott el egy 2007-es közvéleménykutatásban a kérdés, amire a válaszadók 68%-a nemmel felelt. Ugyan ez a szám jelentősen alatta maradt a románok, oroszok, kínaiak és arabok bevándorlását ellenzők arányának, de a kétharmad mégis csak magas arány tekintettel arra az apró részletre, hogy nem létezik pirézek nevű népcsoport. Vajon az emberek miért kirekesztőek még olyan csoportok iránt is, akiket nem ismernek? Miért lesz könnyen ellenszenves az, aki más mint mi vagyunk? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük majd a választ beszélgetésen és játékokon keresztül.

Előadó, moderátor: Szekeres Hanna, szociálpszichológus, ELTE PPK Pszichológia Intézet oktató-kutatója

Időtartam: 60 perc

Résztvevő: max. 40

Helyszín:
BZSH Külkereskedelmi Technikum

Jelentkezési link:
A jelentkezéshez kattints ide!

 

Hogy vagy?

December 9., péntek - 11:00

A Hogy Vagy Közhasznú Egyesület 2016 óta dolgozik Budapesten, 8. kerületi óvodákban. Önkénteseink érzelmi és szociális készségeket fejlesztő MESEcsoportokat tartanak hátrányos helyzetű gyerekeknek, valamint esetmegbeszélő alkalmakat a velük dolgozó pedagógusoknak.

December 9-én a programunk kialakulásáról, felépítéséről, és a mentalizációs alapú módszertanunkról fogunk mesélni.
Időtartam: 60 perc

https://www.hogyvagy.hu/

Helyszín:
BZSH Külkereskedelmi Technikum

Jelentkezési link:
A jelentkezéshez kattints ide!

 

 

 

Gyere közelebb

December 12., hétfő - 10:30

Mi a BAGázsnál egy olyan társadalmban hiszünk, ahol mindenkinek lehetősége van arra, hogy elérje a céljait, ha tesz azok megvalósításáért.

A telepeken élő romákat fejlesztjük annak érdekében, hogy képesek legyenek megfogalmazni és lépéseket tenni céljaik eléréséért. Emellett érzékenyítjük a többségi társadalom tagjait, hogy befogadóbbá és elfogadóbbá váljanak.

A BAGázs Közhasznú Egyesület munkatársai bemutatják munkájukat és egy érzékenyítő workshopot tartanak nekünk. 

https://bagazs.org/

Helyszín:
BZSH Külkereskedelmi Technikum

Jelentkezési link:
A jelentkezéshez kattints ide!