Programok

+1 szendvics program

A +1 szendvics programot 2020-ban vezettük be:
 
"A Budapest Bike Maffia (BBM) Magyarország egyik legdinamikusabb növekvő civil szervezete, melyet fiatal kerékpárosok hívtak életre 2011 karácsonyán. A szerveződés olyan civilekből áll, akik innovatív módon végeznek közvetlen segítő munkát az arra rászorulóknak. Az alaptevékenységük az adománygyűjtés, majd ezeknek az adományoknak kerékpárral való kiszállítása rászorulók részére. A megvalósítást az újszerűség jellemzi, a szociális munka elemeit ötvözi az önkéntességgel, adományozással, kerékpározással. "

A BBM több projektet is indított már azóta, az egyik ilyen projektjük, amibe mi is becsatlakoztunk az a +1 szendvics program. A program lényege, hogy, aki szeretne és tud hozzon be magával az iskolába +1 szendvicset vagy különböző ételcsomagokat (keksz, gyümölcs, péksüti, stb.), amelyet kéthetente elvisznek tőlünk a BBM biciklifutárok és kiosztják a rászorulóknak. 
Ezen a linken elolvashatod a +1 szendvics program rövid leírását. 

 

Hol van? 
A titkárságon van a gyűjtődoboz, amibe a hozott ételeket, női higiéniás termékeket, stb gyűjtjük. Ide kell 13 óráig leadni.
 
Hamarosan...

Abel Pann – A Genezis (Teremtés) című album kiállításának múzeumpedagógiai foglalkozása

„BELEFOGTAM a hatalmas munkába, mely az Ó- és Újtestamentum egész témakörét fogja felölelni. Nem illusztrációja lesz ez a Bibliának, hanem egy képbiblia, amely független a szövegtől. Nem egy vallásnak vagy felekezetnek a Bibliáját akarom megteremteni, hanem az egész emberiségét” – nyilatkozta a művész a Pesti Naplónak 1925 márciusában. 
 
Abel Pannt már Palesztinába költözése előtt is foglalkoztatta a Biblia illusztrálása, de csak a jeruzsálemi letelepedése után szentelte magát igazán ennek a témának. A bibliai jeleneteket egyedi módon, új látószögből ábrázolta - folyamatosan újra és újra átdolgozva őket az 1920-as évektől haláláig. A Biblia egészének a feldolgozását tűzte ki céljául, és tíz év alatt kívánta megvalósítani, de végül mégsem tudta befejezni a nagyívű vállalkozást. Abel Pann cionista gondolkodóként a Bibliát tekintette a zsidóság elsőszámú történeti forrásának, a Talmudot csupán a diaszpórában élők számára fontos írásként értelmezte. 
 
A Szentföldre való visszatérése szimbolikus aktusként fogható fel, ami alkotásaiban is tükröződik. A Közel-Kelet arcaiból mintázta meg a zsidó nép képét: számára a beduinok, az arabok, a keleti zsidók álltak legközelebb az ókori-bibliai személyekhez, így az ő fizikai megjelenésüket, ruházatukat, gesztusaikat használta modellként alkotásaihoz. Élő modellek alapján készült ábrázolásai eltértek például E. M. Lilien képeitől, amelyek ókori görög istenekként, idealizáltan jelenítették meg a bibliai figurákat. A művész minden ábrázolt jelenet címének egy-egy bibliai sort választott, melyek nem bizonyos eseményeket idéznek fel, hanem a teremtés történetének egy-egy kiragadott pillanatára utalnak.
 
PUSZTÍTÁS ÉS TEREMTÉS
Abel Pann (1883–1963) életútja a diaszpórától Izraelig
Helyszín: 2B Galéria, 1092 Budapest, Ráday u. 47.
a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár kiállítása
Megtekinthető 2023. szeptember 5. és október 20. között, hétfőtől péntekig, 14 és 18 óra között.

 

Időpont:
október 4., szerda, 11:00
 
Helyszín:

2B Galéria – 1092 Budapest, Ráday utca 47.

 

Ide kattintva tudsz jelentkezni

 

Séta a régi pesti zsidónegyedben

Városnéző séta Budapest régi pesti zsidónegyedében, ahol bepillantást nyerhettek a vallási és kulturális sokszínűségbe, megcsodálhatjátok az építészeti különlegességeket és bejárhatjátok az utcák rejtett zugait.

A vezetett séta során egy egészen más szempontból elevenedik meg Budapest belvárosa. Végigjárjuk a történelmi helyszíneket, miközben megismerkedünk a zsidó vallással és az utcák kulturális sokszínűségével.

 

Hol van? 

Találkozó: A Dohány utcai zsinagóga előtt, Herzl tér

 

Időpont:

2023. szeptember 26., kedd, 11:00

2023. október 4., szerda, 14:00

2023. október 16., hétfő, 16:45

 

Ide kattintva tudsz jelentkezni

 

Konditerem nyitvatartás

Az alábbiak szerint lesz nyitva a konditerem, október 1.-től:

 


napok nyitás zárás
hétfő 9:00 16:00
kedd 9:00 19:00
szerda 9:00 19:00
csütörtök 9:00 19:00
péntek 9:00 16:00

 

A bérlet ára 6000 FT / hó, 

A szauna ismét használható lesz, és a bérlet díjában benne foglaltatik a használata.