Bemutatkozás

Miért JÓ HELY a Külkereskedelmi Technikum?

Mert:

 • Hét új  államilag támogatott szakképzés közül tudsz nálunk választani, kereskedelmi,  informatikai, logisztikai, pénzügyi, turisztikai és ügyviteli területen.
 • Két több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező intézménnyel, a Külkereskedelmi Oktatási és Továbbképző Központtal (KOTK), valamint a Studio Italia Nyelviskolával működik együtt oktatási programjának megvalósításában.
 • Szakképzéseinken a részvétel az állami támogatásnak köszönhetően ingyenes. (Itt megtudhatod, mit jelent az ingyenesség.)
 • Olyan szakmákra készítjük fel tanulóinkat, melyekkel könnyen el lehet helyezkedni a munkaerőpiacon.
 

Szakképzési és szociális előnyök

 • Sikeres szakmai vizsga esetén a vizsgázó az állam által elismert, technikusi oklevelet kap. (Itt elolvashatod, miért érdemes technikus szintű szakképesítést szerezned)
 • Minden szakképzésünk érettségi végzettségre épül, és valamennyi iskolai rendszerben zajlik.
 • Itt tehát iskolai rendszerű képzésben veszel részt, így nappali és esti (!) tagozaton is jár a diákigazolvány és az összes diákigazolványhoz kapcsolódó utazásikulturális és kereskedelmi kedvezmény. Jogszabályi változás miatt a szakképzésben esti tagozat szerint tanulók számára - az utazási kedvezmény vonatkozásában - levelező munkarenddel állítható ki a diákigazolvány, melyre helyi bérletkedvezmény nem jár. 
 • 25. életéved betöltéséig nappalisként TB-jogviszonyod is rendezett lesz, 20., illetve 23. életéved betöltéséig - jogosultságod esetén - családi pótlékot, 25. életéved betöltéséig pedig – szintén jogosultságod esetén - árvaellátást is igényelhetsz, családi pótlékot esti tagozatosként is.
 • A nappali tagozatos tanulók ösztöndíjat kaphatnak, melynek mértéke a tanulmányi eredménytől függ, rászorultsági helyzet és jó tanulmányi eredmény alapján pedig támogatásra pályázhatnak. Ezen kívül minden végzett nappalis tanuló - az első szakma megszerzéséhez kapcsolódóan - egyszeri pályakezdési juttatásra jogosult.
 

Oktatási és kollégiumi helyszín

 • 2019. őszétől Budapest-belváros szívébe, a VI. kerületi Révay utca 16. szám alatti Bálint  Házba költözött az Iskola, de vidéki tanulókat is szívesen fogad.
 • A nappali tagozatos tanulók számára – a fenntartó most megvalósuló fejlesztésének köszönhetően – ingyenes kollégiumi férőhelyet biztosít az Iskola a BZSH Dávid Király Kollégiumban.

  Cím: 1143 Budapest, Tábornok u. 24. (a Pillangó utcai metrómegálló közelében)


  Elhelyezés: háromágyas szobákban (nemenként külön), de 65.000 Ft / fő / hó felár mellett kétágyas, saját fürdőszobával rendelkező szoba is kérhető

  Étkezés: térítési díj ellenében kóser étkezés biztosított

  Jelentkezés: titkarsag@davidkiralykollegium.hu

  További információ: A Kollégium a tanév ideje alatt hétvégén és ünnepnapokon is nyitva tart, háromágyas szobában történő elhelyezés esetén pedig a szobatárs személye kérvényezhető.

 

Intézményi és fenntartói sajátosságok

 • Nálunk élmény lesz a tanulás és közösség lesz az osztály – erről képzett, tapasztalt és lelkes oktatóink gondoskodnak.
 • Aki nálunk tanul, az olyan készségeit és kompetenciáit fejlesztheti, melyek segítségével az élet minden területén könnyebben tud boldogulni. Olvasd el az Iskola Hitvallását, és megtudod, mennyire barátságos és támogató környezetre, valamint gyakorlatias és interaktív tanórákra számíthatsz!
 • A magas szintű szakmai oktatás mellett nagy hangsúlyt fektetünk az idegennyelv-oktatásra is, hogy tanulóinkat a szakmai bizonyítvány megszerzése mellett magabiztos nyelvtudással is felvértezzük a munkaerőpiac kihívásaira.
 • Szakmai gyakorlatodat valós munkahelyi környezetben kell teljesítened itthon vagy külföldön, így már a képzés során közvetlen kapcsolatba kerülhetsz új szakmád kiváló képviselőivel. Rátermettségedet pedig már a megfelelő gyakorlati hely felkutatásával is bizonyíthatod, de ha elakadnál, oktatóidhoz és az iskola vezetőségéhez is fordulhatsz segítségért.
 • Az Iskola folyamatosan fejleszti szakképzési palettáját és a szakmai bizonyítvány megszerzése utáni továbbtanulási lehetőségről is gondoskodik. Ennek érdekében együttműködik a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatallal, valamint Együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Gazdasági Egyetemmel.
 • Fenntartónk a Budapesti Zsidó Hitközség, ugyanakkor demokratikus és toleráns szellemiségű intézményként természetesen nyitottak vagyunk minden érdeklődő diák és oktató felé. (Itt tájékozódhatsz arról, hogy az Iskolában hogyan fogsz találkozni a fenntartó Hitközség által közvetített értékekkel.)

Alapító-intézményvezető

Salusinszky András 

igazgató

Nyelvtanár, felnőttképzési szakértő, utazásszervező. Az 1990-ben alapított Studio Italia Olasz Nyelvi és Idegenforgalmi Központ, valamint a felnőttképzéssel foglalkozó Külkereskedelmi Oktatási és Továbbképző Központ (KOTK) vezetője, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének korábbi elnöke, alelnöke.

 

A Külkereskedelmi Technikum hitvallása

A Budapesti Zsidó Hitközség a Külkereskedelmi Oktatási és Továbbképző Központtal (KOTK Kft.) és a STUDIO ITALIA Nyelviskolával (Studio Italia Kft.) szoros szakmai együttműködésben hatékonyan működő  európai nívójú és szellemiségű iskolát kíván működtetni.

Alapelve, hogy az iskolában a tanulók kompetenciáit fejlesztik. A szaktárgyi kompetenciák mellett a folyamatos tanulás, a problémamegoldás, a kommunikáció (ezen belül az idegen nyelvű kommunikáció), a szociális munka, valamint  a digitális eszközök használatának képességét kívánják fejleszteni. A fenti kompetenciák birtokában a tanulók nemcsak a tanulás jelenében, hanem hosszú távon is képesek lesznek új ismereteket elsajátítani és a munkaerőpiac elvárásaihoz alkalmazkodni.

A tanítási/tanulási folyamat középpontjában a tanuló áll, az iskola támogatásban részesíti  a tanulóknak a képzésükkel kapcsolatos igényeit, törekvéseit, bevonja őket a tanítási/tanulási folyamat kialakításába,  hiszen alapvetően fontos, hogy tudják, tudhassák, mit miért tanulnak.

A fentiek jegyében az intézmény didaktikája előtérbe helyezi az induktív eljárásokat, a tanulói autonómiát, az autentikus cselekvés és  az önreflexió képességének elsajátítását, ezért módszertanának alapeleme a tanulók közötti kooperáció.

Az iskola a tanulói számára szocializációs műhely. A demokratikus működés szabályait, tényezőit, az autonómiát, a toleranciát, a társadalmi és kulturális többféleség tiszteletét, a személyes felelősség értékét nem tananyagként, hanem az iskola és a tanulók napi gyakorlatából kell elsajátítaniuk. Ezen belül nagy súlyt kell arra fektetni, hogy a tanulók erkölcsi ítélőképessége szilárd legyen, hogy életükben és ezen belül munkájukban képesek legyenek tudatosan érvényesíteni a társadalmi és emberi szolidaritás értékeit.

Az együttműködő felek fontosnak tartják, hogy az iskola légköre legyen barátságos, befogadó és támogató, szorongásmentes tanulási környezetet biztosítson.

 

Az iskola nevét többször láthatod a BZSH rövidítéssel együtt szerepelni.

Ismerkedj meg a Külkereskedelmi Technikum fenntartójával,

Budapesti Zsidó Hitközséggel

és szerteágazó tevékenységeivel!

A Budapesti Zsidó Hitközség Külkereskedelmi Technikum alapdokumentumai:

 


Sok szeretettel vár a Külkereskedelmi Technikum!