Erasmus+

erasmus spanyolország

 

1 hónapos Erasmus+ szakmai gyakorlati lehetőség

Spanyolország, Córdoba

 
Gyakorlat ideje

 

 • 2023. február 22 – március 24. 
 
Mit kínálunk?

 

 • 25 fő részére 1 hónapos szakmai gyakorlatot az alábbi szakterületeken:
 • turizmus-vendéglátás (TURSZ): 5 fő, 
 • informatika (SZOFT): 5 fő,
 • szállítmányozás-logisztika (LOG): 5 fő,
 • kereskedelem (KER): 5 fő,
 • irodai ügyvitel (PSZU, VÜGY): 5 fő
 
A szállás- és útiköltséget, a biztosítás díját, a helyi tömegközlekedés díját, valamint naponta 2 étkezést (reggelit és vacsorát) az Erasmus+ támogatásból a programszervező BZSH Külkereskedelmi Technikum viseli.
 
A program célja 
 
A résztvevők a külföldi szakmai gyakorlat során eddig megszerzett elméleti tudásukat a gyakorlatban alkalmazhatják, megismerhetik szakmájuk egyes munkafolyamatait, magabiztos nyelvtudásra tehetnek szert, nemzetközi kitekintést kapnak, szakmai kapcsolatokat építhetnek ki, interkulturális tapasztalatokat szereznek. A nemzetközi tapasztalatszerzés nagyban hozzájárul a résztvevők munkaerőpiaci versenyképességéhez, javítja az elhelyezkedési esélyeket.
 
A munkavégzés napi 6 órában történik, heti öt alkalommal (30 óra/hét). Heti kettő szabadnapra a gyakornokok minden esetben jogosultak. A program a szakmai gyakorlatért felelős tanár és a fogadó cég mentora által közösen kidolgozott munkaprogram mentén valósul meg, melynek betartását a gyakorlati hely vezetőjével a projekt során folyamatosan figyelemmel követjük. 
 
A szakmai gyakorlat ideje alatt a résztvevőknek munkanaplót kell vezetniük, melyben rögzítik a napi feladatokat, a megtanult új ismereteket, technológiákat, módszereket, eredményeket, a hazatérést követően pedig szakmai beszámolót kell készíteniük. A munkanaplót és a beszámolót a szakmai gyakorlatért felelős tanár érdemjeggyel értékeli.
 
A hétvégéken közös kulturális programokon vehetnek részt a támogatott diákok. 
 
A gyakorlat végén Europass bizonyítvány kerül kiállításra.
Részvételi feltételek
 • Aktív tanulói vagy felnőttképzési jogviszony (pályázhat tehát nappali és esti képzésben részt vevő diák is)
 • Kommunikációképes angol és/vagy spanyol nyelvtudás.
 
Nyelvi felkészülés
 
A pályázat benyújtásához középszintű nyelvtudás szükséges, de a nyelvvizsga megléte nem feltétel. A kiutazás előtt minden résztvevőnek kötelező az Erasmus+ program által fejlesztett OLS nyelvi szintfelmérő tesztet kitölteni. A teszt eredménye szükséges a Támogatási Szerződés elkészítéséhez, mely nélkül nem kezdhető meg a mobilitás. A teszt eredménye nem befolyásolja a mobilitást, az ettől függetlenül megkezdhető. Akinek a teszt eredménye A1 és B1 közötti, az automatikusan meghívót kap az OLS nyelvtanfolyamra. B1 feletti eredmény esetén a nyelvtanfolyam opcionálisan elvégezhető.
 
A hazatérést követően szintén kötelező az OLS teszt kitöltése, mellyel a nyelvtudás fejlődését mérjük. Az OLS szintnek megfelelően angol nyelv tantárgyból érdemjegyet kapnak a résztvevők. 
 
Kiutazás előtti felkészülés
 
A kiutazás előtt a résztvevőkkel átbeszéljük az adminisztratív teendőket és határidőket.  Elöljáróban annyit, hogy a minden résztvevőnek ki kell majd váltania az Európai egészségbiztosítási kártyát, mely ingyenes és az EU tagállamaiban ingyenes sürgősségi ellátásra jogosít. Ezen kívül teammunka keretében felkészülünk a spanyol kultúrából, életmódból, hétköznapi és munkahelyi viselkedési szabályokból, munkaetikából.
 
Jelentkezés
 
Jelentkezni 2023. január 24-ig lehet az erasmus@kulkertechnikum.hu címen, magyar és angol nyelvű fényképes önéletrajz, valamint motivációs levél megküldésével. Az önéletrajzba a tanult szakmát és az évfolyamot kérjük beírni, a motivációs levélben pedig kérjük megfogalmazni, hogy 
 
 • miért fontos a pályázó számára a külföldi szakmai gyakorlat, mit vár tőle,
 • valamint hogy a jelentkező miért tartja magát alkalmas résztvevőnek.
 
A jelentkezési dokumentációt továbbítjuk a fogadó cégek felé annak érdekében, hogy a diákok számára legmegfelelőbb munkakört tudják biztosítani.
 
A jelentkezési határidőt követően a felvételi beszélgetések időpontjának egyeztetésére e-mail-ben vesszük fel a kapcsolatot a jelentkezőkkel.  
 
A programban résztvevők iskolai hiányzását a Külkereskedelmi Technikum igazgatója igazolja és beszámolási kötelezettséget írhat elő.
 
3 hónapos szakmai gyakorlati lehetőség Olaszországban

Trieste, Lignano és Grado városokban


Gyakorlat ideje

 • 2022. június 1. - augusztus 31. 


Mit kínálunk?

 • 34 fő részére, 3 hónapos szakmai gyakorlatot (2022. június 1. – augusztus 31.)  a Federalberghi Venezia Giulia 3-4 csillagos szállodáiban recepciós, felszolgáló és konyhai kisegítő munkakörben, sok nyelvgyakorlási lehetőséggel;
 • Szállás- és útiköltségét a programszervező BZSH Külkereskedelmi Technikum viseli;
 • Havi 500 € költőpénzt.


A program célja 

A résztvevők megismerhessék a turizmus-vendéglátás egyes munkafolyamatait. 
A gyakorlat végén Europass bizonyítvány kerül kiállításra.

A munkavégzés napi 8 órában történik, heti öt alkalommal (40 óra/hét). Heti kettő szabadnapra a gyakornokok minden esetben jogosultak. A program egy előre kidolgozott munkaprogram mentén valósul meg, melynek betartását a gyakorlati hely ügyvezetőjével egyeztetve a projekt során folyamatosan figyelemmel követjük.


Részvételi feltételek:

 • Betöltött 18. életév;
 • A szakmai gyakorlat teljes időtartama alatt érvényes uniós Covid-igazolvány (Green Pass) az olaszországi előírásoknak megfelelően;
 • Szakképző intézménnyel tanulói vagy felsőoktatási intézménnyel aktív hallgatói jogviszony vagy pályakezdői státusz;
 • Kommunikációképes olasz és/vagy  angol és/vagy német nyelvtudás.
 • A programra jelentkezhetnek más szakterületen tanulók is, akár a bölcsészettudományi karok olasz tanszékeinek hallgatói.


Előnyt jelent:

 • A részvételi feltételeknek megfelelő jelentkezők közül előnyt élveznek a BZSH Külkereskedelmi Technikum turizmus-vendéglátás szakjának jelenlegi és korábbi tanulói.


Ha nem tudsz olaszul:

Azon jelentkezők számára, akik nem rendelkeznek minimális olasz nyelvismerettel:
2 hetes, 40 órás kötelező, ingyenes nyelvi felkészítést  biztosít a Studio Italia Olasz Nyelviskola május hónapban.


Jelentkezés

Jelentkezni az erasmus@kulkertechnikum.hu címen, magyar, olasz és angol nyelvű fényképes önéletrajz valamint kísérőlevél és választott munkakör megküldésével lehet.


Pót-jelentkezési határidő:

2022. május 20.

A felvételi beszélgetések időpontjának egyeztetésére e-mail-ben vesszük fel a kapcsolatot a jelentkezőkkel.