Diákigazolvány igénylése

 • Az okmányirodában/kormányablakban a kérelmezők kizárólag a NEK adatlap igénylését kezdeményezik, a fénykép és aláírás kép felvételezéssel. Az okmányirodai NEK azonosító igényléséhez mindenképpen szükséges, hogy a kérelmező bemutassa a személyazonosításra alkalmas hatósági igazolványát (személyi igazolvány/útlevél/jogosítvány) és lakcímkártyáját. A NEK adatlapon szereplő NEK azonosító egy 16 karakter hosszúságú azonosító kód.
 • A diákigazolvány igénylést minden esetben az oktatási intézményben kell kezdeményezni, a NEK adatlap és a lakcímkártya bemutatásával. A tanuló személyes adatainak egyeztetését követően az igénylést az intézményi ügyintéző indítja el az elektronikus igénylési felületen.
 • Az intézményi ügyintéző a diákigazolvány elkészültéig egy Igazolást (ún. "ideiglenes diákigazolványt") állít ki a tanulónak, amellyel a diákigazolványhoz kapcsolódó, állam által garantált kedvezmények igénybe vehetők.
 • Az oktatási azonosító szám olyan általános azonosító, amellyel az oktatási rendszerben egy megadott személy egyértelműen azonosítható (felépítése: 7-essel kezdődő, 11 jegyű számsor). Ez a szám a diákigazolványon és az igazoláson is szerepel. Felhívjuk figyelmüket, hogy a bérlet vásárlásakor a tanuló oktatási azonosító számát (7-tel kezdődő számsor) fel kell tüntetni a bérletszelvényen.

Igénylés kezdete

Van NEK azonosítód?

(A NEK adatlapon szereplő NEK azonosító egy 16 karakter hosszúságú azonosító kód.)

Ha nincs: 
 • irány az okmányiroda, ahol fényképed és aláírásod rögzítésével díjmentesen igényelhetsz NEK azonosítót.
Mire lesz szükséged az okmányirodában a NEK azonosító igényléshez?
 • Személyi igazolványra és lakcímkártyára vagy
 • egyéb érvényes személyazonosító okmányra (útlevélre, jogosítványra) és lakcímkártyára.

Ne feledd, hogy a NEK adatlapot meg kell őrizned, mert azt a későbbiekben (a kiállítástól számított 5 évig) további igénylésekhez is fel tudod használni.

Ha elvesztetted a NEK adatlapot, arról bármikor kérhetsz másolatot díjmentesen, az okmányirodában.

Az oktatási intézmény ügyintézőjének jelezd diákigazolvány igénylési szándékod!

Az igénylés során mire lesz szükséged?
 • A NEK azonosítódra
 • és a lakcímkártyádra.

Ha az igényléseddel minden rendben van, már csak annyi a teendőd, hogy az intézményben érdeklődj, megérkezett-e a diákigazolványod.

Diákigazolványodat az oktatási intézményben tudod érvényesíteni, ezért a további részletekről érdeklődj az intézményi ügyintézőnél!

 

Változás!

 • Jogszabályváltozás miatt a felnőttképzésben tanuló esti munkarendben tanuló diákok számára levelező oktatás és képzés munkarendje szerinti diákigazolványt lehet csak kiállítani
  (Az oktatási igazolványokról szóló 362/2011. (XII.30.) Korm. rendelet 13.§ (1) b) és 14.§ (4) szakasza alapján).