Hamarosan élettel telik meg a régi fényében ragyogó Rumbach utcai zsinagóga

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a BZSH Külkereskedelmi Technikumának fejlesztéseiről és jövőjéről is tartott megbeszélést 2021. június 1-jén történt látogatása alkalmával.

photo

Szakrális funkciója mellett innovatív elemekben bővelkedő közösségi és kulturális térként nyitja meg kapuit a közeljövőben a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga. A nemzetközi jelentőségű műemlék ICOMOS-díjjal elismert rekonstrukciója 3,2 milliárd forintból, kormányzati támogatással valósult meg. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Budapesti Zsidó Hitközség meghívására látogatta meg az eredeti pompájában helyreállított zsinagógát 2021. június 1-jén.

Az évtizedeken keresztül üresen álló, erősen leromlott állapotú épület 2006-ban került vissza a Budapesti Zsidó Hitközséghez. Az 1869-ben megtervezett zsinagóga a tavalyi év végére minden részletében megújult. Az épületet dr. Kunos Péter, a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója és Kiss Henriett, a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga igazgatója mutatta be a miniszternek.

A tóraolvasó emelvény egy egyedi hidraulikus szerkezettel emelhető, süllyeszthető, így a szakrális tér egy gombnyomásra alkalmassá tehető kulturális rendezvények, akár nagykoncertek befogadására is. Az épületben kávéház, szalontér és konferenciaterem, múzeumpedagógiai foglalkozásokhoz is használható szobák kaptak helyet.

A harmadik emeleten állandó kiállítás mutatja be a magyarországi zsidók életét, döntési helyzeteit egy valós magyar zsidó családtörténeten keresztül. A digitális eszközökön alapuló, filmes és animációs elemeket vegyítő audiovizuális élmény alkalmas lehet a fiatalok megszólítására is. A kiállítás hangsúlyos részeként két „időkapszula” hasonlítja össze az 1740-es és a 2020-as időszak hétköznapi jelenségeit (a jellemző ételeket, egy nap alatt megtehető távolságot stb.).

A megbeszélésen szóba kerültek a Budapesti Zsidó Hitközség Külkereskedelmi Technikumának képzései is. Salusinszky András, az intézmény igazgatója kiemelte: induktív és kooperatív, a tanulókat bevonó módszerekkel készítik fel a jövő külkereskedőit, logisztikusait, pénzügyi és turisztikai szakembereit a munka világára. A 6 éves képzés során nagy hangsúlyt kapnak a nyelvi képzések, és a tanulók aktív-interaktív részvételére ösztönző megoldások. A miniszter szerint a modern, innovatív technikumi oktatás keretében létrehozandó különleges szakképzési intézmény hidat képezhet a felsőoktatás irányába.

A múltjához méltó formában helyreállított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga és az Együttélés Háza kiállítás a tervek szerint július első felében nyílik meg a nagyközönség előtt.

 

Forrás: bzsh.hu