Temetőfelújítás a Holokauszt emléknap alkalmából

Április 14-én, intézményünkben tanítás nélküli iskolanap volt. Diákjaink ezen a napon a BZSH óbudai temetőjébe látogattak el, ahol segédkeztek a terület kitakarításában, szebbé tételében.

photo

Április 14-én tanítás nélküli iskolanap volt intézményünkben, hallgatóinkkal közösen az óbudai zsidó temető egy részét tettük rendbe.

Az esemény az április 16-ai Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapjához kapcsolódott, ugyanis 1944-ben ezen a napon kezdődött meg a gettósítás Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján. 55 nap leforgása alatt közel 450 ezer zsidót deportáltak, főleg Auschwitzba.

Sajnos a magyarországi zsidó temetők túlnyomó része elhanyagolt állapotban van. Ez szomorú következménye a Holokausztnak, mely közel 600 ezer magyar zsidó elpusztítását jelentette. Nem csak az elhurcoltak, az áldozatok, hanem a meg nem született utódok hiánya is pótolhatatlan. Mára a vidéki települések többségében nem maradt zsidó lakos, a maradék kisszámú közösség Budapesten koncentrálódik, még kevesebben vidéki városokban élnek. Az elődök kiszolgáltatott nyugvóhelyét az eltelt évtizedek alatt sajnos nemcsak a természet pusztította el.

A II. világháború óta egyfajta misszióvá vált a zsidó temetők felújítása, a zsidó- és a karitatív közösségek önkéntes munkával igyekeznek a zsidó kulturális örökség megmentésére, megóvására.

Az idei holokauszt emléknap kapcsán arra gondoltunk, hogy ne csak szavakban, hanem tettekben is emlékezzünk meg az áldozatokról oly módon, hogy rendbe hozzuk azoknak az elhunytaknak a sírhelyeit, amelyeket nem gondoz már senki.

Április 14-én a Budapesti Zsidó Hitközség fenntartásában lévő, kevésbé rossz állapotú óbudai zsidó temetőbe mentünk, ahol szintén sok elhanyagolt, rossz állapotban lévő sírhely található.

A munkavégzéshez szükséges eszközeinek egy részét és a védőkesztyűket az Oázis Kertészet nagyvonalú felajánlása biztosította számunkra.

50 m3 zöldhulladék, nyesedék, gallyak a több mint 200 tanuló és 40 tanár áldozatos munkájának eredménye. 5 órát dolgoztunk az Óbudai Zsidó Temetőben a Holokauszt magyarországi áldozataira emlékezve. Okkal lehetünk büszkék magunkra!

Munkánkról több weboldal is melítést tett: BZSH.hu, Mazsihisz.hu és a Telex is.