Révay utca 16. - Kiállítás az épület múltjáról

Épületünk 1994 óta a Bálint Zsidó Közösségi Ház otthonaként ismert. Az épület már 1910-ben – sőt a ház helyén álló egykori gyárépület kapcsán is – a századelőn nagy ütemben fejlődő magyar ipar és kereskedelem egyik fontos helyszíneként szolgált. A magyarországi kapitalizmus kialakulásában és századeleji gyors fejlődésében kiemelkedő szerepet játszottak az egyre sikeresebben asszimilálódó zsidó nagyiparosok, banktőkések, üzlettulajdonosok.

A Révay utca – az 1880-as évek előtt Rettiggasse (magyarul Retek) utca − 16-os számú háza 1910-ben szecessziós stílusban épült fel a kor neves építészpárosa, a Román fivérek tervei alapján. Az épület már 1910-ben – sőt a ház helyén álló egykori gyárépület szintén – a századelőn nagy ütemben fejlődő magyar ipar és kereskedelem egyik fontos helyszíneként szolgált. A második világháború idején pedig csillagos háznak jelölték ki.

Az épület ma a Bálint Háznak és a BZSH Külkereskedelmi Technikumnak ad helyet; sorsán keresztül a magyarországi zsidóság huszadik századi történetéből ismerhetünk meg egy jelentős társadalom- és családtörténeti szeletet.

A ház történetét bemutató folyosókiállítás ősszel az első emeleten folytatódik, ahol az iskola szakjaihoz, képzési területeihez kapcsolódó huszadik századi zsidó élettörténeteket mutatunk be.


Szövegek: Farkas Zsófia

Grafika: Váradi Zsolt

A kiállítás anyagainak megtekintéséhez kattints ide!